Nimeltään Grace - murhaajattaren tarina

Margaret Atwood se sitten osaa. Nimeltään Grace (Alias Grace) on tositapahtumiin perustuva romaani naisesta,  joka tuomittiin murhasta vuosikymmeniksi kuristushuone-vankeuteen Kanadassa 1800-luvun puolessa välissä. Rikostoveri James McDermott tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin, mutta Grace Marks vältti lopulta kuolemantuomion. Tapaus herätti huomiota aikanaan, ja Atwood tarjoaa lukijalle tiedot lähteistä, jota käytti kirjaa tehdessään. 

Välisäväyksinä Atwood on lisännyt mm. oikeudessa kuultuja lausuntoja sekä rikoksesta että syytetystä. Pakko sanoa, että jos tämä lasketaan rikosromaaniksi, on se yksi parhaimmista, jonka olen lukenut.

Päähenkilöitä on kaksi, toinen on Grace Marks itse, toinen on häntä tutkimaan saapunut lääkäri, tohtori Simon Jordan. Grace Marks on köyhä siirtolaisten tytär, joka pestautuu palvelijattareksi varakkaisiin talouksiin. Lopulta hän päätyy herra Kinnearin taloon, johon myös hänen uransa päättyy ja jonka takia vankeus alkaa. Jokainen sivuhahmo edistää tarinaa jollakin tavalla, mutta yksi oleellisimmista on Mary Whitney, joka oli Gracen tuki, turva, opettaja ja ystävä hänen ensimmäisessä työpaikassaan. Tohtori Jordanilla on toiveena perustaa hoitolaitos mielenterveyspotilaille. Hän yrittää johdatella Gracea muistamaan yksityiskohtia tapahtumista, koska halutaan selvittää Gracen väittämien muistinmenetyksien syyt sekä syyllisyys tai syyttömyys, koska Grace Marks sekä häntä tukevat ihmiset kiistävät syyllisyyden murhiin.

En haluaisi kertoa enempää. Lisäyksenä: Tilkkutäkki-ihmiset huomio! 

Luin aikanaan kirjan ensimmäisen kerran sen takia, että se kuuluu 1001 kirjaa, jotka sinun on luettava blaablaa -listaan. Nyt kun olen tässä kertoillut kirjasta erinäisiä raapaisuja, huomaan, että kirja olisi luettava uudelleen kolmannen kerran! Alun Grace on hitusen erilainen kuin lopun Grace. Siihen on syynsä ja siksipä tämä kirja on ja pysyy kirjahyllyssäni, koska tämä kirja kestää useampia lukukertoja. Ainakin minulla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron