Jossain on suuri biisonilauma, ihan varmasti on.

Viestini herra Millerille:

Kerroit itse kuinka ennen tasangoilla vaelsi valtavia biisonilaumoja, ja nyt niitä on lähes mahdotonta löytää. Ole ystävällinen, älä tapa koko laumaa.

Rakastan John Williamsin kirjaa Stoner. Mielestäni kansikuvan suunnittelijalle pitää antaa täydet pisteet, koska kasvoprofiiliin kiteytyy kaikki. Nyt ei ole kuitenkaan kyse Stonerista, vaan Williamsin kirjasta Butcher's Crossing. Myös sen kirjan ulkoasun suunnittelija saa minulta täydet pisteet. Biisonin profiili ja sen surullinen, lähes eloton silmä. 

En ole koskaan tuntenut erityistä viehtymystä kirjallisuuden tähän cowboy-aihealueeseen, joten lainasin kirjan puhtaasti siksi, että Stonerin kirjoittajan jälki ei voi olla huonoa. Eikä olekaan. Kirjan myötä lukija löytää itsensä aikakaudelta, jolloin Yhdysvaltojen harvaan asutuilla alueilla odoteltiin rautateiden rakentamista ja yritettiin pysyä hengissä. 

Williams vie lukijansa matkalle karuun luontoon, tasangolta vuoristoon ja laaksoon eikä romantisoi suurten tasankojen ja Kalliovuorten luontoa. Joko selviät tai et selviä. Välimuotoja ei ole. Luonnon kiertokulun myötä avautuvat myös eri hahmojen kehityskaaret raskaan metsästysreissun myötä.

Päähenkilöllä Will Andrews'lla on tarve vaihtaa maisemaa, kokea ja oppia itsestään jotain uutta. Kirjailija osaa ujuttautua Andrews'n pään sisään ja lukija elää hahmon kehityskaaren pehmeäkätisestä kovettuneisiin kämmeniin. (Tämä muuten avautuu vasta kirjan lukemisen jälkeen ;)) 

Jokainen hahmo käy läpi oman muutosprosessinsa metsästysmatkan aikana jossain vaiheessa. Andrews kasvaa matkan myötä, mutta elämä muuttuu tavalla tai toisella myös kolmella muullakin ryhmän jäsenellä.

Porukan johtaja Miller on kovapäinen, mutta kokemuksensa myötä pitää auktoriteettiasemansa matkan loppuun asti. Charley Hoge hoitaa matkalla leiriä ja ryhmän neljäs hahmo, Fred Schneider on nylkyri. Kukaan ei säästy Millerin ankaruudelta. Kukaan ei myöskään säästy luonnon ankaruudelta, joten ryhmän on valittava minkä armoille jää.

Butcher's Crossing jää elämään vielä senkin jälkeen kun lukija on sulkenut kannet ja siirtänyt kirjan pois yöpöydältä. Ihmismieli, luonnon kiertokulku ja yhteiskunnan muutokset ovat mielestäni kirjan pääteemat ja Williams onnistuu antamaan oppitunnin elämästä, jos antautuu ottamaan sen vastaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron