Kuvaprojektori aivoissa

Sellainen visuaalinen viritinvahvistin, joka puskee eri aistimuksia kuviksi. Voisin ajatella olevani outo tai sitten vain aivomassassani on siivuja, joissa tapahtuu hassuja. Ehkä. On sille joku oma sanakin.

Kuvittelin pitkään, että kaikki katsovat elokuvaa ja elävätkin siinä lukiessaan kirjaa. Ilmeisesti eivät. Ymmärrettyäni tämän tajusin myös miksi on ihmisiä, jotka eivät koe lukemista tarpeelliseksi. Luen, koska olen aina jossain muualla ja jotain nykyhetkestä poikkeavaa tapahtuu koko ajan. En ole omassa tylsässä maailmassani, vaan siellä mihin olen kirjan kannet avannut. Tai mihin olen äänikirjasta play - nappia painanut. 

En ajatellut asiaa sen pidemmälle ennen kuin havahduin tosiasiaan, että näen klassisessa musiikissa kuvia ja jotkin äänet tuntuvat väreiltä. Miten sellaista edes osaisi kertoa. Ööö, kun tuota, tästä viulusta tulee mieleen metsä. Millä nimellä kutsutaan musiikkia, jossa kappaleissa on sanat? Sellaista nimittäin en juurikaan kuuntele. Koska olen erityisherkkä, en halua kellua biisintekijän tunnemaailmassa, koska se ei ole omani ja hukun siihen. Klassisessa musiikissa ei ole sanoja, joten jäljelle jäävät äänien tuottamat tunteet.

Vuosia sitten kuuntelin rauhallista klassista musiikkia muistaakseni illalla, olinkohan jo mennyt peiton alle kuulokkeet päässäni. Sitten yhtäkkiä olin hyvin kirkkaan sinisellä taivaalla, allani terrakotta-kattoja. Lensin ja onnellisuus oli kullanvalkoista. Jotenkin yhdistin sen kaiken naimisiinmenoon ja omiin häihin (joista ei ollut mitään tietoa, koska ei ollut poikaystävääkään). Ehkä eniten toivoon. Tai järkyttävän kauniiseen toivoon. Oli täysin selvää, että kyseessä oli Italia, se oli itsestäänselvää kun taivas oli kirkas ja alla olevat katot poltettua oranssia.



Hämmentävää. Aivot ovat kaunis ja pelottava projektori. Kun vain osaisi ja uskaltaisi ottaa niistä kaiken irti kun niiden kanssa on elettävä loppuun asti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron