Mihin pantteri pilkuistaan pääsee...

Eipä muuten mihinkään.

Tässähän minä, koneen äärellä ja kirjoitan blogiin täysin off-topic kuinka historia se vaan on se minun juttu. Selaimessa on auki useampi sivu, kaikki liittyen historiaan. Olen niin onnellinen etten osaa jatkaa kirjoittamista.

Lähde: Wikipedia Commons
Ajattelin kirjoittaa eräästä pienestä ja idyllisestä pikkukylästä etelä-Ranskassa Saint-Guilhem-le-Désert.  Nimen lisäksi en tiedä muuta kuin mitä paikan päällä vieraillessani opin. Vierailu oli kohtuuttoman lyhyt (vain muutamia tunteja), ja haluan palata siihen kuumaan ja vanhaan kylään. Haluan ihan pakosti kirjoittaa siitä, joten sukeltelen internetin syövereissä etsien tietoa. Olen niin onnellinen etten jaksa edes ahdistua siitä, että pitäisi osata ranskaa, jota en todellakaan osaa tarpeeksi hyvin. 

On siis pakko lähteä liikkeelle siitä ainoasta, joka minulla on: turistiopas kylään (yksi kaksipuoleinen paperi!). Turistioppaasta erotan kaksi suuntaa, joiden perusteella etsiä lisätietoja. Toinen on Santiago de Compostela -pyhiinvaellusreitti, jossa yhtenä pisteenä kylä on. Latasin koneelleni yli 700 sivua käsittävän pdf-tiedoston, jossa ovat tiedot kaikista Ranskan puolella sijaitsevista pyhiinvaelluskohteista. Laskin kuinka monta niitä on. 78. Tiedot 78'n kohteen historiasta. Ranskaksi vieläpä, mutta en anna sen häiritä.

Toinen suunta taas on kylän perustaja, ranskalainen suurmies Guillaume d'Orange, joka eli n. 755-812 tai 814 jaa. (Wilhelm/William of Orange / mikä lie Wilhelm Oranialainen suomeksi.) Hän oli myös Toulousen kreivi ja Charlemagnen eli suomalaisittain Kaarle Suuren serkku. Leipäännyttyään sotimiseen hän perusti luostarin ja kylän n. vuonna 804 jaa Gellonen laaksoon, Hérault-joen rotkon kupeeseen. En ole (vielä) löytänyt tietoa milloin Guillaume d'Orange pyhitettiin. 

Kylän nimessä le-Désert vähän huijaa, koska geologisesti alue on kaikkea muuta kuin aavikkoa (kuuma siellä kyllä on). Aavikko-sanalla on tässä tapauksessa uskonnollinen tausta, koska sillä viitataan munkkeihin, jotka vetäytyivät Egyptin aavikolle elämään 300 vuosisadalla jaa. Oletan, että nimellä kenties tavoiteltiin jonkinlaista määritelmää paikasta henkisenä ja hengellisenä retriittinä.

Nyt sitten pitäisi muodostaa tietoteksti. Saattaa tiedot hyväksi rakenteeksi, tietää kenelle ja miksi kirjoitan. En muuten tiedä kenelle. Itselleni ehkä. Ketä pienen pieni kylä etelä-Ranskassa kiinnostaa? Asukkaitakin on vain reilu 200. Ja miksikö kirjoitan? Koska haluan muistaa, ja kirjoittamisen mukana heräsi halu tietää lisää alueen historiasta. Itsekästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron