Rikoksia ja rangaistuksia

GoodReadsilla on hyvä huumorintaju. Ensimmäisen kerran sain onnitteluviestin luettuani Orwellin Animal Farmin (suom. Eläin vallankumous), toisen kerran luettuani Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen. Onneksi olkoon, luit...
No niinpäs tein! Eipä sillä, saa onnitella, koska niiden myötä etenin 1001 kirjaa, jotka sinun tulisi lukea -haasteessani kahden kirjan verran eteenpäin. Luku on nyt 134, mutta yritän olla ajattelematta, että se määrä on melkein kärpäsen kakkiainen meressä 1001n verrattuna. Silti! Jee!

Tarkoitukseni oli kirjailla ylös ajatuksia luettuani Roskolnikovin edesottamuksista, mutta kyllähän Eläinten vallankumoukseenkin jokunen rikos-nimikkeen alle menevä tapahtuma sijoittuu. Etenkin jos ajatellaan kirjan parodioivan suurta itäistä naapuriamme ja sen harjoittamia toimintatapoja. Niistä rikkeistä on kirjoitettu ihan oikeitakin teoksia. Ja sitä paitsi, molemmissa kirjoissa esiintyy Napoleon! Tuo pieni suuri mies, joka pisti pasmat sekaisin ihmisiltä ja yhteiskunnilta. 

Kirjoissa on yhteistä myös pohdinta tasa-arvosta. All animals are equal. Except some animals are more equal than others. (Sanan 'ihminen' voisi lykätä eläimen tilalle oikein hyvin.) Roskolnikov taas pohdiskeli tavallisten ihmisten ja harvinaislaatuisten ihmisten eroa. Harvinaisilla on enemmän oikeuksia toimia kuin tavallisilla. Kirjat kuitenkin päättyvät hyvin eri tavoin: Roskolnikov saa rangaistuksensa, mutta vallankumouksen porsaat sen kun porskuttavat, lopulta ihmisten, noiden suurimpien vihollisten kanssa. 

Molemmissa kirjoissa tarina jää pikkuisen auki, joten lukija itse tulkitkoon loput.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron