Mualainen piäkaupuntissa

"Sun puheesta tulee mieleen tyyppi talikon kanssa pellon vieressä paskainen (oranssi lippis, kyllä tiedätte)-lippis päässä.

Näin kommentoi eräs helsinkiläinen ihminen itäistä murrettani reilu vuosikymmen sitten. Ahdistavan kiireinen Mannerheimintie ja keskusta ruuhka-aikana oli käynyt hermoilleni käytyäni pääsykokeissa Helsingissä muutamia vuosia aiemmin. Yrittäessäni nukkua keskustan halvassa motellissa päässäni kaikui alakerran pubin musiikki ja humisi ratikoiden ääni (se oli erilainen 1990-luvun lopussa, olen ihan varma). Käsitykseni kaupungista ja sen ihmisistä ei alussa mainitun kommentin jälkeen ollut erityisen lämmin. Ja mihin kaikilla oli niin kiire? Kertakaikkiaan! En astu jalallani sinne, päätin.

Tilanne kupsahti toiseen suuntaan vasta kun veljeni asettui asumaan Helsinkiin sopivan etäisyyden päähän kiireisimmästä keskustasta. Ullanlinnassa uskalsin jo hengittää. Opin reitin Kansallisarkistolle, reitin varrella kiirehdin minäkin mahdollisimman pian ohi isoista risteyksistä. Kesäinen Unioninkatu ja unelmieni arkisto sulattivat sydäntäni Helsingille, ehkä aloin antaa sille tilaa. Ehkä. Vielä siinä vaiheessa Kamppi ja juna-asema kiristivät hermoja ja yritin aina hoitaa sen, aivan pakollisen osuuden matkustamisessa, mahdollisimman pikaisesti. Jos olisin voinut sädettää itseni suoraan junaan, olisin tehnyt niin. Olen oikeasti huono kulkemaan ruuhkassa tai ylipäätään ihmismassojen keskellä. Sillä ei ole lopultakaan mitään tekemistä Helsingin kanssa. Opin senkin.

Siinä vaiheessa kun alkaa hahmottaa edes joitain suuntia ja tunnistaa paikkoja, voi kohtalaisen hyvillä mielin matkustaa Helsinkiin. Eräänä kuumana kesäpäivänä istuin aseman vieressä ja odottelin seuraa. Tajusin ettei ollutkaan enää tarvettaa sädettää itseään muualle. Samapa tuo. Istuskelin Kaivopuistossa ja luin Game of Thronesia. En tuntenut olevani kuin omalla takapihalla, mutta istuinpahan kuitenkin. Eniten tykkään kuitenkin vanhoista taloista. Mitä vanhempia sitä parempi. Helsingissä olen antanut nostalgia-peikolleni luvan tulla esiin. Siitä syystä edellisellä reissullani piipahdin Akateemiseen Kirjakauppaan (Jos olisi omaisuutta, saisin sen uppoamaan _hyvin_ helposti kyseiseen puljuun. On pakko pysyä poissa sieltä, pakko.) ostaakseni Mikko-Olavi Seppälän kirjan Suruton Helsinki. Löysin. Tykkään kovasti. Suruttomat vuosikymmenet ovat ohi, mutta jäljelle ovat jääneet vanhat talot sekä vanhat kuvat puretusta menneisyydestä.

En minä edelleenkään tunne olevani kotona Helsingissä. Toisaalta, en oikein tunne olevani kotona missään. Ainoa paikka, joka tuntuu kodilta ja lämpöisen tutulta on eräs muistikuva lapsuudesta. Mökin lähellä, matkalla järven rannalle, oli valtavia mäntyjä ja kuusia ja pieni hiekkatie. Oli kuuma kesä ja tomun tuoksun pystyi haistamaan. Männyn kylki oli kullanruskea. Siinä hetkessä on koti. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron