Vastalääkettä lukujumiin. Ehkä.

Ei auta. Otan kirjan käteen, aloitan ja plumpsahdan takaisin todellisuuteen.

Lukujumi! Ei pysty!

Raskolnikov ja Marmeladov. (Mihail Petrovitš Klodt)
Joku happisäiliö fuskaa kun en pysty sukeltamaan kirjaan kuin kirjaan. Epäilin hetken, ja itse asiassa epäilen hieman edelleen, että se on Dostojevskin Rikos ja rangaistuksen syy. Että se oli niin päräyttävä (inhoan sanaa, mutta päräytetään ilmoille) teos, että pääni toteaa nähneensä ja eläneensä kaiken. No more!

Ei siinä mitään, lukujumi on normaali ilmiö. En vain pidä siitä yhtään. Ilman kirjoja tässä on kaikki. Joskus mietin voiko ihminen lukea liikaa. Kyynistyykö paljosta lukemisesta? Joskus nimittäin tuntuu, että on jo elänyt ja nähnyt niin paljon ettei jaksa. Hevonpaskat, kun todellisuutta katsoo. Olen 39 vee. Millään mittapuulla en ole nähnyt ja kokenut kaikkea. Mitä ihmettä sitten... Syytän ajoittain uuvuttavaksi heittäytyvää ominaisuuttani, jota erityisherkkyys välillä hallitsee. Kirjat herättävät tunteita (no, kaikki herättää. Joskus ei halua herättää karhua talviunilta...) ja empaattina fiktiotakin elää kuin lukisi uutisia. Huom! Kyllä oikeasti erotan fiktion uutisista. 

Jos kuitenkin on niin, että Fjodor perketin Dostojevskin neroutta on syyttäminen, niin hankin tänään vastalääkkeen. Sanotaanhan, että sillä se lähtee millä on tullutkin. Ostin Idiootin. Jos lukujumi tuli Dostojevskillä, sillä se myös lähtee. 

Saa epäillä. Minäkin epäilen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Franz Kafka ja Linnan arvoitus

Anjan lähes erinomainen elämä

Kurkistus kuolemisen hetkeen - Oneiron